Další rok
Typ:
film
Žánr:
komedie, drama
Délka:
129 min
Motto:
Studie lidských osudů. Šťastných i nešťastných.
Země:
Anglie, 2010
Na jaře se lékařská konzultantka Gerry se svým manželem, geologem Tomem, stará o svou zahrádku na předměstí. Dělají společnost Mary, Gerryině osamělé kolegyni, která pije jak duha a naříká nad svými zpackanými vztahy. Gerry a Tom žijí ve šťastném...

Popis

Na jaře se lékařská konzultantka Gerry se svým manželem, geologem Tomem, stará o svou zahrádku na předměstí. Dělají společnost Mary, Gerryině osamělé kolegyni, která pije jak duha a naříká nad svými zpackanými vztahy. Gerry a Tom žijí ve šťastném manželství a mají vřelý vztah se svým třicetiletým synem Joem, který pracuje jako právník a žije sám, přestože všichni jeho kamarádi uzavírají sňatky.

V létě přijíždí za Gerri a Tomem do Londýna Ken. Ken kdysi vyrůstal s Tomem ve městě Derby a dnes pracuje na Úřadu práce v Hullu. Pije jako duha a naříká nad svým zpackaným, osamělým životem. Na druhý den si Gerri užívá krásný slunečný den na své zahrádce a Tom, Ken, Joe a sousedka hrají golf. Poté následuje grilovačka. Mary přijíždí svým fungl novým vozidlem z autobazaru pozdě a k tomu podroušená. Vůči Kenovým nevinným zamilovaným pohledům se staví naprosto chladně, zato však okamžitě vytasí své ženské zbraně na Joea, který je o celou generaci mladší než ona.

Na podzim se Gerri a Tom vrací domů ze své zahrádky, kde si pro ně Joe přichystal milé překvapení. Schoval svou novou partnerku Katie za dveře. Katie je poradkyně při výběru zaměstnání a Gerri s Tomem si ji ihned oblíbí. Zato Mary, která dostala pozvání na svačinu, začne okamžitě žárlit a chová se vůči Katie velmi neomaleně. Přestože všichni soucítí s Mary a jejími potížemi s autem, její chování vůči Katie zanechá i v dobromyslných Gerri a Tomovi hořkou pachuť.

V zimě se vydají Gerri, Tom a Joe do Derby na pohřeb manželky Tomova staršího bratra Ronnieho. Ronnieho odcizený syn Carl přijíždí do krematoria se zpožděním. Později u Ronnieho doma dojde ke konfrontaci mezi agresivním Carlem a jeho otcem, Tomem i Joem, kvůli které vzápětí odjede většina pohřebních hostů, načež Carl v záchvatu vzteku opustí dům. Gerri a Tom odvezou Ronnieho s sebou do Londýna. Manželé odjedou na zahrádku a mezitím se u nich doma zničehonic objeví Mary ve velmi podnapilém stavu. Popíjí pak čaj a kouří ve společnosti zadumaného Ronnieho. Po návratu nejsou Gerri a Tom pranic nadšení z toho, že vidí Mary, protože každou chvíli má přijet Joe s Katie na rodinnou večeři. Poté, co se ovšem Mary s omluvami téměř zhroutí, Gerri neochotně souhlasí s tím, aby zůstala. U stolu pak Gerri a Tom vzpomínají na to, jak v mládí procestovali s batohy celý svět a Joe s Katie se těší na blížící se výlet do Paříže, Ronnie si tiše popíjí pivo a pojídá večeři a Mary stojí tváří v tvář smutné samotě svého pomíjivého živobytí.