Columbo je americký televizní seriál s detektivní zápletkou. Hlavní roli Columba – poručíka LAPD, losangelského policejního oddělení – hraje Peter Falk. V Československé televizi byl v začátcích uváděn pod názvem Colombo (místo písmene U písmeno...

Popis

Columbo je americký televizní seriál s detektivní zápletkou. Hlavní roli Columba – poručíka LAPD, losangelského policejního oddělení – hraje Peter Falk. V Československé televizi byl v začátcích uváděn pod názvem Colombo (místo písmene U písmeno O).

Seriál zpopularizoval časově invertovaný model událostí – každý díl začíná v místě, kde se stal zločin. Postava detektiva Columba se poprvé objevila v roce 1960. První film byl natočen v roce 1968. Poslední epizoda byla odvysílána v roce 2003.

Typické znaky
K neodmyslitelným znakům poručíka patří mimo baloňáku i často zlobící postarší automobil (Peugeot 403), líný pes jménem Pes, neustálé kouření doutníku, drbání na čele, otáčení se při odchodu s ještě jednou otázkou nebo půjčování si tužky. Columbo s sebou také zásadně nenosí zbraň. Pro seriál je také typické, že divák zná zločince/vraha hned od počátku dílu, Columbo se k výsledku dopracovává pomocí analýzy, pozorování a neobvyklých otázek.

Část těchto znaků byla výsledkem spolupráce Petera Falka se Stevenem Spielbergem, která se zasloužila o úspěšný start seriálu.

Poručík Columbo vyřešil v seriálu 69 zločinů, přesto nebyl nikdy povýšen.

Křestní jméno poručíka Columba je neznámé. Údajně Frank, podle jednoho nejasného záběru na služební průkaz. V 21. dílu, zvaném Dvojexpozice, v čase 1 h. 5. min. 28 s., volá technik na Columba jménem Tede. Což odpovídá jménu Theodor. V originálu však technik na Columba volá zkratkou "tend" (poručík) a chybou překladatele bylo toto slovo přeloženo jako Tedd.

Stejnou záhadou je i poručíkova žena, o níž Columbo velmi často mluví, přestože se v seriálu nikdy neobjevila.