Výkřik z kamene
Typ:
film
Žánr:
drama
Délka:
105 min
Země:
Francie/Kanada/Německo, 1991
Německý režisér Werner Herzog se ve své tvorbě soustřeďuje na výjimečné jedince; hrdinové jeho filmů vždy nějakým způsobem vybočují z lidské společnosti. Patří k nim také dvojice horolezců z dramatu Výkřik z kamene (1991). Mladý Martin Sedlmayer...

Popis

Německý režisér Werner Herzog se ve své tvorbě soustřeďuje na výjimečné jedince; hrdinové jeho filmů vždy nějakým způsobem vybočují z lidské společnosti. Patří k nim také dvojice horolezců z dramatu Výkřik z kamene (1991). Mladý Martin Sedlmayer se domnívá, že po vítězství na mistrovství světa ve sportovním horolezectví na umělé stěně je schopen zdolat jakoukoliv horu i v reálu; svou suverenitou vyprovokuje vynikajícího horolezce Rocciu Inecoflera k pokusu o výstup na údajně dosud nedosažený vrchol patagonského štítu Cerro Torre. Do sporu nevstupuje pouze naivně nezkušené nadšení Martinovo a Rocciova rozvážná urputnost; jde o souboj dvou stylů, sportovního a klasického horolezectví předpokládajících různý přístup k životu vůbec. Martin chápe horolezectví jako sport Roccia jako životní nutnost. Autor námětu, světoznámý horolezec Reinhold Messner, chtěl poukázat na odlišnost těchto dvou stylů, na komercializaci horolezectví která snižuje lidské snažení - Ani Werner Herzog však nedokázal odolat komerčním tlakům. Role jsou obsazeny hereckými hvězdami (Vittorio Mezzogiorno, Donald Sutherland, Mathilda Maya), v jejichž podání zvláště "atraktivní" motiv soupeření hrdinů o jednu ženu a průběh prozření sportovního komentátora vyznívají značně nepřesvědčivě.

- Na 48. MFF v Benátkách byl film vyznamenán Zlatou benátskou mincí jež zřejmě náleží především odvážným kameramanům-horolezcům.