Skyfall
Typ:
film
Žánr:
thriller, dobrodružný, akční
Délka:
143 min
Země:
USA/Velká Británie, 2012
Agent MI6 James Bond (Daniel Craig) a jeho kolegyně Eve (Naomie Harrisová) pronásledují v istanbulských ulicích žoldáka Patriceho (Ola Rapace), který ukradl zašifrovaná počítačová data s identitou skrytých agentů NATO infiltrovaných do...

Popis

Agent MI6 James Bond (Daniel Craig) a jeho kolegyně Eve (Naomie Harrisová) pronásledují v istanbulských ulicích žoldáka Patriceho (Ola Rapace), který ukradl zašifrovaná počítačová data s identitou skrytých agentů NATO infiltrovaných do teroristických organizací. Patrice zraní Bonda do ramena a následná honička vyvrcholí kontaktním bojem na střeše vlaku. Eve omylem agenta postřelí, a ten padá z vlaku do řeky. Následně je prohlášen za mrtvého.

Po debaklu operace si M (Judi Denchová), šéfku MI6, zavolá na kobereček předseda Výboru pro zpravodajské služby a bezpečnost Gareth Mallory (Ralph Fiennes). Sdělí jí, že musí odejít do výslužby. Při návratu M do kanceláře dochází k výbuchu centrály a usmrcení několika pracovníků. Velitelství se operativně přesouvá do londýnského podzemí, stejně jako tomu bylo za časů druhé světové války. Bond se dozvídá o nových událostech a „zmrtvýchvstalý“ přijíždí do Londýna. Přestože nesloží fyzické ani psychologické testy, M jej přijímá zpět do služby. Střepina z istanbulské přestřelky v jeho ramenu umožňuje vystopovat identitu Patriceho. Bond se za ním vydává do Šanghaje, kde má nájemný zabiják další zakázku. Agentovým úkolem je zjistit jméno jeho zaměstnavatele, získat zpět ukradený pevný disk a zabít ho.

Poté, co nájemný vrah svůj cíl zastřelí, zápasí v šanghajském mrakodrapu s Bondem. Dříve, než se britskému agentovi podaří vytěžit informace, Patrice padá a umírá. Bond z jeho vybavení získává informaci, že odměna za vraždu čeká v macajském kasinu. Tam žádá o proplacení Patriceho „žetonu“ a navazuje kontakt s atraktivní Sévérine (Bérénice Marloheová), jež v šanghajském pokoji stála vedle cíle atentátu. Naléhá, aby jej dovedla za šéfem, Raoulem Silvou (Javier Bardem). Od dívky získává varování před hrozbou opodál stojících bodygardů a také informaci, že se k ní může za hodinu připojit na jachtě plující za požadovaným cílem. Sévérine se však výměnou za pomoc domáhá Silvovy smrti. Poté, co agent 007 v kasinu zlikviduje ochranku, účastní se cesty na přilehlý opuštěný ostrov.

Před příjezdem jsou však zajati žoldáky, kteří je dovedou k Silvovi, bývalému agentu MI6, jenž pracoval pro M při jejich čínské misi. Silva je přesvědčen, že ho šéfka zradila a zaprodala. Obrátil se tak na kybernetický terorismus a naplánoval výbuch londýnské centrály MI6. Sévérine je jím zastřelena. Bond se ocitá v ohrožení života. Bleskově zneškodňuje ochranku a spolu s přivolanými posilami odváží Silvu do Velké Británie.

Q (Ben Whishaw) se snaží dešifrovat přístup do Silvova laptopu, čímž teroristovi nevědomě umožňuje vlomit se do systému MI6 a uprchnout z cely. Ukazuje se, že bývalý agent zajetí v londýnské centrále připravil, jako součást plánu na zavraždění M. Bond jej pronásleduje do londýnského podzemí a metra. Silvovi se však daří proniknout až do sálu, kde se M právě zodpovídá – při veřejném slyšení –, z odhalení identity agentů. Bond se dostává namísto v okamžiku Silvova pokusu zastřelit M a s pomocí Eve a Malloryho se mu daří hrozbu odvrátit. Šéfka MI6 je urychleně odvezena pobočníkem Billem Tannerem (Rory Kinnear). Agent 007 s ní poté cestuje na opuštěné skotské sídlo Skyfall, kde vyrůstal, až do chvíle osiření. Za Malloryho souhlasu, Bond žádá Q, aby umožnil jejich únikovou trasu Silvovi monitorovat. Tím je bude schopen vystopovat.

Na opuštěném Skyfallu se agent a M setkávají se starým správcem Kincadem (Albert Finney). Nekvalitně ozbrojeni, nastraží řadu pastí, a čekají na příchod Silvovy jednotky. Po kontaktu dochází k intenzivním bojům. Postřelená M se správcem prchá tajným tunelem do odlehlé kaple. Druhý útok na dům je veden z vrtulníku za pozemní podpory Silvových granátů. Bond se rozhoduje dynamitem odpálit kanystry plné paliva a utíká do tunelu. Výbuch způsobuje pád vrtulníku, destrukci domu a smrt řady útočníků. Stále živý Silva zahlédne Kincadovu baterku a vydává se za jejím světlem. Poté, co v kapli zastraší správce, vkládá do ruky M pistoli a přikládá svou hlavu na její spánek. Žádá, aby oba jednou ranou zabila. Bondovi se mezitím pod hladinou zamrzlého jezera podaří přemoci jednoho z útočníků. Do kaple dorazí včas nato, aby probodl Silvu. M však také umírá v důsledku postřelení.

Po smutečním obřadu M se Bond dostavuje do kanceláře nového šéfa MI6 Malloryho, kterého tituluje „M“. V předpokoji sedí agentka Eve, po jejímž boku bojoval v istanbulských ulicích. Nyní se agentovi 007 formálně představuje jako Eve Moneypenny, nová sekretářka šéfa MI6. Sděluje, že kancelář vyměnila za nasazení v terénu.