Dva dávní přátelé se vydávají na ochutnávku vín. Miles (Paul Giamatti), zatvrzelý rozvedený muž, údajný spisovatel a skutečný znalec vín, se rozhodne svého dávného spolužáka a bývalého herce Jacka (Thomas Haden Church) pozvat na exkurzi do vinic...

Popis

Dva dávní přátelé se vydávají na ochutnávku vín. Miles (Paul Giamatti), zatvrzelý rozvedený muž, údajný spisovatel a skutečný znalec vín, se rozhodne svého dávného spolužáka a bývalého herce Jacka (Thomas Haden Church) pozvat na exkurzi do vinic v Santa Ynez Valley - týden před jeho svatbou. S ironií se oba střemhlav vrhají do zkoumání proměn lásky a přátelství, osamělosti a snů i odvěké války mezi Pinotem a Cabernetem. Ti dva jsou velmi nesourodá dvojice. Šarmér Jack kypí sexem, ustaraný Miles je škarohlíd. Jack se těší na svůj "poslední doušek svobody", Miles chce jen vychutnat dokonalost v lahvi. Jack se spokojí s laciným Merlotem, Miles touží po vůni prvotřídního Pinotu. Zdá se, že je spojuje jen pocit zmařených ambicí a prchajícího mládí. Víno chutná a společnost žen blaží. Jack propadne kouzlu servírky (Sandra Oh) a vyhrožuje, že svatbu zruší. Miles si začne romanci se znalkyní - servírkou (Virginia Madsen). Oba muži se blíží krizi středního věku. Svatba se blíží a s tím zároveň jistota, že Miles a Jack se nevrátí do Los Angeles takoví, jací byli ... pokud se vůbec vrátí.

BOKOVKU napsal tým několikanásobných držitelů Oscarů Alexander Payne a Jim Taylor (O SCHMIDTOVI, ELECTION) podle stejnojmenného románu Rexe Picketta. Producentem filmu je Michael London (THIRTEEN, HOUSE OF SAND AND FOG) a koproducentem George Parra, asistent režie - mimo jiné - filmů PRAVÁ BLONDÝNKA 2 a O SCHMIDTOVI. Za kameru se postavil Phedon Papamichael, ASC (MOONLIGHT MILE, IDENTITY). Do soulové hudby film zasadil Rolfe Kent. Střihal Kevin Tent, A.C.E. a výpravu navrhla produkční výtvarnice Jane Ann Stewartová.

Film BOKOVKA získal za rok 2004 celkem 7 nominací na Zlaté Glóby, tj. vůbec nejvíc ze všech, přičemž již vyhrál řadu kritických ocenění jako nejlepší americký film roku 2004.