Bella a Sebastián
Typ:
film
Žánr:
dobrodružný
Délka:
95 min
Motto:
Velké přátelství, ještě větší dobrodružství
Země:
Francie, 2013
Příběh chlapce a jeho psa, který milují už čtyři generace, poprvé přichází na velké plátno jako dobrodružná podívaná v nádherných kulisách savojských Alp. Sebastián žije v horách u svého adoptivního dědečka a jednoho dne se tajně spřátelí s...

Popis

Příběh chlapce a jeho psa, který milují už čtyři generace, poprvé přichází na velké plátno jako dobrodružná podívaná v nádherných kulisách savojských Alp.

Sebastián žije v horách u svého adoptivního dědečka a jednoho dne se tajně spřátelí s divokou fenkou Bellou, velkým horským psem. Uprostřed polodivoké přírody na alpských svazích spolu zažívají nejedno dobrodružství, a brzy přijde čas na to největší z nich. To, které jim přinese svět dospělých v období 2. světové války.

Vzpomínáte si na Bellu a Sebastiána, román francouzské spisovatelky Cécile Aubry a stejnojmenný televizní seriál? Syn autorky Cécile Aubry, Mehdi, v něm hrál hlavní roli Sebastiána a do příběhu se ve filmové verzi po mnoha letech znovu vrací v roli horala.

V celovečerním filmu jsou hory ještě divočejší a zápletka ještě nebezpečnější. Režisér Nicolas Vanier je totiž sám o sobě horal a milovník divoké přírody a děj přenesl do doby druhé světové války: „Nechtěl jsem ukazovat hory, jak vypadají dnes. Chtěl jsem ukázat nedotčenou krajinu s horskými chaloupkami.“ Tím se mu zároveň nabídlo i nové téma pro zápletku, takže Bella a Sebastián tentokrát pomáhají Židům prchajícím přes hory před nacisty do Švýcarska.

Jedním z hrdinů filmu je úchvatná krajina. Její „herecký výkon“ umocnil Nicolas Vanier tím, že celý příběh točil chronologicky během tří ročních období, od léta do zimy: „Bylo to nákladné a riskantní, ale nechtěl jsem ukazovat hory jenom v létě nebo v zimě. Chtěl jsem rozvinout před kamerou všechny barvy během ročních dob.“

Velkou péči také věnoval výběru představitele hlavní dětské role, jímž se stal Félix Bossuet. O roli se ucházelo na 2400 chlapců, z nichž byly podle fotografií vybrány dvě stovky, a po kamerových zkouškách se předvýběr zúžil na dvanáct adeptů. S těmi režisér Vanier odjel do své vlastní horské chaty ve Vercors, kde chová tažné psy, a několik dní pozoroval, jak jednotliví chlapci se zvířaty vycházejí. „Nezáleželo mi na tom, jestli mají nějaké zkušenosti s natáčením. U Félixe mě oslovila především jeho osobnost. Je to inteligentní, odvážný kluk, ale rychle se uzavře, když si nedokážete získat jeho důvěru.“

Félixovou hlavní parťačkou při natáčení byla fenka Garfield, vybraná ze stovky psů. V jednotlivých scénách za ni zaskakovaly ještě dvě dublérky.