Jak se irský mladík bez budoucnosti stane součástí anglické šlechty 18. století? Odpověď Barryho Lyndona (Ryan O Neil) je stručná: jakkýmkoli možným způsobem! Barry je snaživý žadatel o ruku, účastník soubojů, pobuda, voják v Sedmileté válce,...

Popis

Jak se irský mladík bez budoucnosti stane součástí anglické šlechty 18. století? Odpověď Barryho Lyndona (Ryan O Neil) je stručná: jakkýmkoli možným způsobem! Barry je snaživý žadatel o ruku, účastník soubojů, pobuda, voják v Sedmileté válce, flamendr, špión i falešný karetní hráč – to jsou jeho zastávky na cestě nahoru za bohatstvím a postavením v této dokonalé filmové verzi románu Williama Makepeace Thackeryho natočené Stanleym Kubrickem.
Pro zvládnutí nádherně vystavěného a úskočně satirického námětu se Kubrick nechal inspirovat díly malířů té doby. Kostýmy i scény byly pečlivě navrženy a vyrobeny v dobovém stylu a pro natáčení interiérů i exteriérů v přirozeném světle byly vyvinuty novátorské objektivy.
A výsledek?
Barry Lyndon přetrvává jako zlomový film, který přenesl historické období na filmové plátno, tak živě jako žádný jiný film před ním ani po něm.