Ať žijí rytíři
Typ:
film
Žánr:
rodinný
Délka:
105 min
Motto:
Tak trochu jiný středověk od režiséra filmů Rafťáci a Snowboarďáci
Země:
Česká Republika, 2009
Po ztřeštěných komediích plných pubertálních úletů přichází jeden z nejúspěšnějších a nejzábavnějších režisérů současnosti Karel Janák s dobrodružnou komedií pro celou rodinu zasazenou do středověku. Hrad a tvrz se vyzývavě tyčí v těsném...

Popis

Po ztřeštěných komediích plných pubertálních úletů přichází jeden z nejúspěšnějších a nejzábavnějších režisérů současnosti Karel Janák s dobrodružnou komedií pro celou rodinu zasazenou do středověku.

Hrad a tvrz se vyzývavě tyčí v těsném sousedství obklopeny hlubokým lesem. Vcelku poklidné soužití naruší nečekaná událost. Martin z Vamberka (David Prachař) čestný rytíř a starostlivý otec pěti dětí je nařčen z čarodějnictví a loupeživých výprav. Odjíždí proto na královský dvůr hájit svoji čest a nechává tvrz v rukou svého nejstaršího syna Petra a jeho sourozenců. Netuší, že ono udání je dílem závistivého, hrabivého a dokonale slizkého souseda Albrechta z Krvenos (Pavel Kříž), který netouží po ničem jiném, než se panství zmocnit. Zdá se, že zlo už má vyhráno. Albrecht ovšem brzy zjistí, že vyzrát nad partou malých rytířů je někdy těžší, než porazit armádu Saracénů.

Podaří se dětem zvítězit nad mnohem silnějším nepřítelem? Toto tajemství budeme s hrdiny rozplétat v příběhu plném alchymie, rytířů a katapultů. Dobrodružná historická komedie je po celém světě jedním z nejoblíbenějších žánrů. V novodobé české kinematografii vzniká podobný film poprvé. Zároveň čerpá z těch nejlepších tradic českého filmu pro děti a rodinu a navíc svým umístěním do středověku přináší něco zcela nového.

I když se jedná o dobrodružný příběh, skrývá v sobě i humor, nadsázku a romantiku. Mezi dospělými herci exceluje především Pavel Kříž, který dokazuje, že kromě recitování básniček se dovede i „VELMI, VELMI, ZLOBIT!“. Zahanbit se nenechají ani děti v roli jeho soupeřů. A nebyl by to Karel Janák, kdyby nám Tereza Voříšková a Danny Mesaroš nepředvedli, jak mohla vypadat teenagerovská láska ve středověku.

Pravé historické reálie v tomto filmu ale nehledejte. Čeká vás totiž výprava do tak trochu jiného středověku a my věříme, že se v něm budete cítit jako doma.