Celovečerní debut režiséra Davida Michôda se inspiruje skutečnými událostmi z Melbourne roku 1988 a vypráví příběh kriminálnické rodiny. Joshovi, hlavnímu hrdinovi australského snímku, zemře matka na předávkování heroinem, a tak se přestěhuje ke...

Popis

Celovečerní debut režiséra Davida Michôda se inspiruje skutečnými událostmi z Melbourne roku 1988 a vypráví příběh kriminálnické rodiny. Joshovi, hlavnímu hrdinovi australského snímku, zemře matka na předávkování heroinem, a tak se přestěhuje ke svým strýcům a babičce, kteří jsou zapojeni do organizovaného zločinu. Drama ukazuje ilegální obchody všech členů rodiny a zároveň jejich pokroucené mezilidské vztahy. Celý příběh sledujeme z pohledu Joshe, který většině násilí pouze přihlíží. Snaží se v nečistých praktikách neangažovat a balancuje mezi svými příbuznými a detektivem, který se ho snaží všemi způsoby zachránit. Minimalistické herectví debutujícího Jamese Frechevillea vyjadřuje Joshovu neschopnost zasáhnout, stejně jako emocionální nerozhodnost a apatii vůči všudypřítomnému násilí.

Tuto postavu doplňuje matka zločinců a Joshova babička, která sice představuje ženský element, zároveň je ale šedou eminencí celé skupiny, již ovládá, a naprosto chladně se vyrovnává se všemi vraždami a kriminálními praktikami. Ačkoliv se jedná o kriminální drama, film ubíhá spíše v pomalém tempu, zobrazuje mnoho každodenních činností, z nichž většina se odehrává v interiéru domu a neobsahuje příliš násilných scén. Ty, které se v něm objeví, jsou ale rychlé a brutální. Po tom, co policie jednoho z bratrů nemilosrdně zabije, dostává se rodina do kolotoče podezření, nepříjemností a sledování. Řídce se vyskytující dialogy nahrazují pasáže dusivého mlčení a tichých pohledů. Režisér David Michôd se více než na samotnou akci zaměřil na detailní psychologický rozbor svých postav ve vypjaté situaci, kterou neumějí, nebo nechtějí řešit.

Svojí strukturou snímek připomíná klasické antické drama o nenávisti a chladnokrevné pomstě, jež nemá východisko. Michôd se svým prvním celovečerním filmem výrazně uspěl ve světě, promítá se na mnoha světových festivalech a filmoví kritici tento snímek označují za jeden z nejlepších australských thrillerů vůbec.