13 hodin: Tajní vojáci z Benghází
Typ:
film
Žánr:
thriller, akční, drama, válečný
Délka:
144 min
Motto:
Když bylo nejhůř, šest mužů našlo odvahu udělat správnou věc
Země:
USA, 2016
Film 13 hodin: Tajní vojácí z Benghází, který režíroval tvůrce Transformers Michael Bay, rekonstruuje útok islámských milicí na americkou ambasádu v libyjském Benghází, k němuž došlo 11. září roku 2012. Hlavními hrdiny tohoto akčního thrilleru...

Popis

Film 13 hodin: Tajní vojácí z Benghází, který režíroval tvůrce Transformers Michael Bay, rekonstruuje útok islámských milicí na americkou ambasádu v libyjském Benghází, k němuž došlo 11. září roku 2012. Hlavními hrdiny tohoto akčního thrilleru jsou členové speciální ochranky ambasády, kteří se snaží islamisty odrazit.

Který režisér umí v Hollywoodu nejlepší akční scény? No přece Michael Bay. Mistr filmové destrukce se ale tentokrát rozhodl své ego trochu kočírovat a ujal se režie filmu 13 hodin: Tajní vojáci z Benghází, který je nejrealističtějším filmem jeho kariéry. Alespoň sám Bay to tvrdí. V praxi to samozřejmě znamená, že vás čeká pekelná jízda plná explozí, přestřelek a tryskajícího testosteronu.

Jedenácté výročí útoku na newyorská Dvojčata se teroristická bojůvka operující na severu Afriky rozhodla „oslavit“ útokem na americkou ambasádu v libyjském Benghází. Její zaměstnanci sice již předem tušili, že se něco chystá, tajné služby však jejich pocit ohrožení relativizovaly. I proto se pracovníci ambasády ocitli tváří v tvář obrovské přesile prakticky bez větší ochrany, kterou by si pobyt v „třaskavém“ regionu jinak určitě zasluhoval. Neměli by sebemenší šanci, kdyby v oblasti nepůsobila skupinka „bezpečnostních analytiků“, bývalých elitních mariňáků. Ti hodí za hlavu všechny psané i nepsané postupy, především nařízení, aby se do ničeho nevměšovali, a rozhodnou se bránit ambasádu do poslední kapky krve. Časový údaj ve filmu odkazuje k době, po kterou se nerovný boj o ambasádu sváděl.

Film, který vznikl na motivy stejnojmenné knihy, líčí události očima aktérů, i proto jen okrajově zmiňuje politické pozadí příběhu, který prokázal tragické selhání amerických tajných služeb. Jeho středobodem je odvaha jedinců, kteří udělali správnou věc navzdory bezprostřední smrtelné hrozbě. „Je to velmi autentický zážitek. Klíčoví operativci, kteří tenkrát byli na místě, hodnotí film hodně pozitivně,“ líčí první divácký zážitek Mark Geist, který u filmu působil jako poradce a v Benghází „to taky koupil“.